Techniek zit in zijn hart en Cedric krijgt het nu ook in de vingers

Techniek zit in zijn hart en Cedric krijgt het nu ook in de vingers

23 november 2023

Na veel wikken en wegen kiest Cedric Njeumen (36) in september 2020 voor werk in de installatietechniek. En dat terwijl hij nog nooit iets in die richting gedaan heeft.

,,Ik heb mijn vrouw ontmoet in Afrika en we hebben samen besloten dat ik vanuit Kameroen naar Kampen zou verhuizen. In 2009 ben ik op het vliegtuig gestapt. In Nederland moest ik inburgeren, de taal leren, en aan het werk. Stratenmaker, werken in de melkfabriek, de betonfabriek, ik was orderpicker bij een schoolboekenbedrijf. Van alles heb ik gedaan.’’ Bij dranken- en limonadefabrikant Siebrand in zijn woonplaats blijft hij ‘hangen’. ,,Ik heb er acht jaar gewerkt. Was prettig. Ik heb het naar mijn zin gehad.’’

Toch verlangt Cedric op een gegeven moment naar meer uitdaging. ,,Iets doen met mijn handen. Maar dan niet alleen maar zakken suiker in de machine gooien om te mengen. Ik vind het mooi om met een boormachine te werken, een tang vast te houden of te sleutelen. Maar de vastigheid, de financiën, de gewoonte, het was moeilijk voor mij om mijn werk los te laten. Ik heb een gezin met vijf kinderen. Dan kies je niet zomaar voor een hele nieuwe uitdaging.’’

,,Mijn buurman werkte bij Willemsen Installatie. Ik vroeg hem wat hij zoal deed, wat zijn werk inhield. Ik kreeg van hem de tip om eens te gaan kijken. Ik heb contact gezocht en ik mocht een dag meelopen. Dat was interessant.’’ Cedrics nieuwsgierigheid is gewekt, én zijn onzekerheid gevoed. ,,Toen ik ’s avonds thuiskwam dacht ik: wat nu? Kan ik dit? Wat zullen ze van mij vinden? Denken ze dat ik het kan? En ja, ze vonden dat ik het goed deed. Maar ik moest nog wel veel leren. Mijn gevoel was ook goed. We zijn verder in gesprek gegaan.’’

Cedric heeft in het verleden ooit aan auto’s gesleuteld, maar van de installatietechniek weet hij nog niet veel. Daarom kiest hij voor een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) bij het Deltion College. Concreet betekent het dat hij één dag per week naar school gaat in Zwolle om te leren voor loodgieter. De rest van de tijd werkt hij bij Willemsen Installatie in de renovatieprojecten. ,,Af en toe krijg ik via mijn werkgever ook nog les om dingen uit de praktijk te leren. In mijn opleiding op school krijg ik bijvoorbeeld nooit te maken met elektriciteit. In de praktijk wel, ik moet bijvoorbeeld weleens een stopcontact maken. Dat leer ik dan via Salland Tech Academy.’’

Cedric is nu anderhalf jaar bezig in de techniek en nog steeds gedreven. ,,Ik wil graag goed werk leveren. En mijn diploma halen. Vind ik ook belangrijk. Het was moeilijk om mijn vertrouwde baan los te laten en te kiezen voor dit nieuwe vak. Maar ik heb het wél gedaan’’, zegt hij niet zonder trots. ,,Het is best pittig, met leren, werk en mijn gezin. Maar het is mooi werk, dit traject ga ik goed afmaken.’’