Na de ‘paplepel’ vindt Jens zijn weg in een uitgebreid leerwerktraject

Na de ‘paplepel’ vindt Jens zijn weg in een uitgebreid leerwerktraject

14 juni 2022

Werken en ‘dubbel leren’. Jens Kamerman (20) uit Zwolle dook net als zijn vader en zijn zus vol overtuiging in het loodgieter vak. Iets met ‘de paplepel’. Jens doet het op zijn manier, in een uitgebreid leer-werktraject.

“Mooi werk. Sleutelen. Elke dag de uitdaging. De variatie. Ik wist van jongs af aan al, dit wil ik doen. Ik wilde niet te veel in de schoolbanken, maar vooral met mijn handen werken.” Zo gezegd, zo gedaan. Jens deed de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties en werkt nu als loodgieter. Maar hij wil verder. En zie, hij zit nu in een uitgebreid leer-werktraject: vier dagen werken bij Willemsen Installatie, en één lange dag per week naar school.

Voordat Jens op maandag naar het Deltion College gaat, volgt hij eerst een aantal uur praktijkonderwijs via InstallatieWerk (IW). “De maandag is daarom een extra lange schooldag voor mij. Eerst praktijkles. In een kleine groepje met een man of vier. Super leerzaam. Veel aandacht ook. Normaal zit ik op school met veertig man in de klas. Wat ik leer, kan ik direct toepassen in de praktijk. Het is zoiets als bij Salland Tech Academy.”

“Ik krijg het gevoel dat ik goed bezig ben”

Salland Tech Academy, het eigen opleidingsinstituut van de Nijhof Groep, leidt ook werknemers op tot vakman of -vrouw via praktijklessen. De Nijhof Groep is een samenwerking van drie gespecialiseerde bedrijven: Nijhof Installatietechniek, Salland Installatieservice, en Willemsen Installatie, waar Jens werkt. Kwaliteit leveren aan klanten staat voorop, dus bijscholen en ontwikkelen van personeel ook, vinden ze bij de Nijhof Groep. Daarom is een aantal vakmensen binnen de Nijhof Groep speciaal opgeleid tot werkplekbegeleider. Ze zijn supergemotiveerd om collega’s te begeleiden en verder te helpen met kennis en kunde. “Ik ben geen leerfanaat”, geeft Jens toe. “Maar de extra begeleiding en scholing vind ik heel fijn. Zo krijg ik zelf ook het gevoel dat ik goed bezig ben.”

“De rest van de maandag, tot negen uur ’s avonds, heb ik theorielessen op het Deltion College voor mijn BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg)”, vertelt Jens verder, die nu de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties volgt. “Ja, zeg maar, elektricien. Als ik aan het werk ben als loodgieter, loop ik in de praktijk ook tegen elektrawerk aan. Dat wil ik ook aan kunnen pakken. Naast buizen trekken, leer ik nu ook draden trekken, haha. Krijg ik meer variatie in mijn werk. Theorie leren vind ik wat minder, maar ik wil wél graag goed zijn in mijn vak.”

Gedreven en trots

Werklustig dus, die Jens. En gedreven. “Ik heb al vaker meegedaan aan loodgieter-wedstrijden via school. Vorig jaar heb ik een keer gewonnen. Maar door corona werden de wedstrijden toen verder afgelast, helaas. Ik hoop dat ik de komende tijd weer mee kan doen aan de wedstrijden, dat vind ik een mooie extra uitdaging naast mijn werk.”

Gewoon zijn werk goed doen bij Willemsen Installatie geeft Jens ook voldoening. “Als ik door de stad rijd, kan ik allerlei projecten aanwijzen waar ik aan mee heb gewerkt. Dan wijs ik aan, daar heb ik dit gedaan, en daar heb ik dat gedaan. Ben ik trots. Ja, dan ben ik trots op mijn werk.”