Installatiemonteur Paul Zwakenberg werkte jarenlang als parttimer

Installatiemonteur Paul Zwakenberg werkte jarenlang als parttimer

27 januari 2022

Als het aan Paul Zwakenberg (52) ligt, krijgt zijn carrière bij Willemsen Installatie nog een nieuwe impuls. Sinds kort werkt hij weer vier dagen per week, nadat hij jarenlang een driedaagse werkweek had.
 
Paul Zwakenberg weet nog hoe hij begon bij Willemsen Installatie in Heino. Die beginjaren waren voor hem onvergetelijk. Hij werkte vaker zes dagen dan vijf dagen per week en leerde veel. Als servicemonteur. Als storingsmonteur. ,,Veel uren maken en ook onregelmatige diensten. Altijd goed betaald. Vond ik ook leuk. En afwisselend. Het was dankbaar werk. Ik kwam overal. Ja, ik heb er goede herinneringen aan.’’

Paul voelde zich als een vis in het water. Blij met zijn werk. Toch wilde hij het op een gegeven moment anders gaan doen.  ,,Ik werkte fulltime en mijn vrouw ook. Toen er kinderen kwamen hebben we de afweging gemaakt. Ik ging in eerste instantie een dag minder werken met ouderschapsverlof. Toen mijn ouderschapsverlof was afgelopen, ben ik uiteindelijk twee dagen minder gaan werken. Dat was prima. Zo kon mijn vrouw fulltime blijven werken en ik kon jarenlang meer thuis zijn voor de kinderen. Het was overigens nog niet zo vanzelfsprekend toen. Als man, in de bouw, om minder uren te maken. Bij Willemsen hoefde ik gelukkig niet per se veertig uur te werken. Ik kreeg een contract van 24 uur. Het pakte voor mij heel goed uit.’’

Voor Pauls loopbaan had het parttime werken geen consequenties. Hij kon in verschillende functies binnen het bedrijf blijven werken. Zijn enthousiasme en bevlogenheid voor het vak probeert hij nu ook over te brengen op de monteurs in opleiding en stagiaires die hij begeleidt.  ,,Soms heb je in de gaten dat er geen passie is voor het vak. Dan loopt het werk niet lekker. Maar als het enthousiasme er wél is, komt het goed. Een fout maken is helemaal niet erg, als je er maar van leert. Onze interne opleiding is prima, met een goede trainingsplek om werkzaamheden te oefenen. Zo kan iemand groeien in het vak.’’

Inmiddels werkt Paul al 31 jaar bij Willemsen Installatie, waarvan dus vele jaren als parttimer.
Zijn huishouden bestaat nu uit drie tieners. ,,Nu onze oudste negentien is, ben ik weer een dag méér gaan werken. Nu werk ik vier dagen per week. Financieel een verbetering. Dat is fijn nu mijn kinderen gaan studeren. Met een vierdaagse werkweek kan ik prettig werken en thuis ook nog wat betekenen.’’

Op zijn werk voelt Paul zich nog steeds als een vis in het water. ,,Dat je vrij wordt gelaten in het werk, vind ik heel prettig. Bij ons staat er niet constant iemand over je schouder mee te kijken’’, zegt hij. ,,Bovendien houd ik van de afwisseling in het werk en de sfeer met elkaar. En ook ben ik tevreden met de flexibiliteit van mijn werkgever. Dat ik al die jaren drie dagen per week kon werken, was voor mij een uitkomst.’’