29 june 2020

In coronatijd is alles anders en dus ook ons werk in de installatietechniek. Zo kwam bij Willemsen Installatie, onderdeel van Nijhof Installatiegroep, de renovatie van bestaande woningen nagenoeg stil te liggen. “Voor een keuken, badkamer en toilet kom je toch bij de mensen thuis en dat strookte niet met de strenge richtlijnen van de intelligente lockdown”, vertelt Hugo Willemsen. “Gelukkig zien we met de huidige versoepeling volop kansen om het tij te keren.”

Het te keren tij betreft de schaarste op de woningmarkt met stijgende huur- en huizenprijzen als gevolg. “In 2008 sloeg de financiële crisis een krater in het aantal nieuwbouwhuizen”, legt Hugo uit. “De stabiliteit was ver te zoeken en dus gingen aannemers failliet. Mensen uit de bouw kozen noodgedwongen een andere weg om na de crisis niet meer terug te keren. Nu komen daar de PFAS, stikstof en coronacrisis nog eens bij en dat gaat ook niet meer weg. Met dit gegeven moeten we op zoek naar hernieuwde stabiliteit.”

Win-win situatie
Willemsen Installatie roept overheden dan ook op versneld met beleid en bijbehorende budgetten te komen. “Neem daar de energietransitie in mee en de bouw zal zeker volgen”, aldus Hugo. “Samen creëren we een win-win situatie door de schaarste op de woningmarkt het hoofd te bieden én de doelstelling van minimaal energielabel C voor alle utiliteitsgebouwen eind 2022 en CO₂ neutraal in 2050 te realiseren. In het verlengde zou de bouw – net als in het verleden – maar zo het vliegwiel van onze economie kunnen zijn.”

Werkgelegenheid vaktalent
Volgens Willemsen Installatie leidt stabiliteit tot optimalisering van de processen in de bouw. “Ook biedt het kansen om de werkgelegenheid te vergroten”, vult Hugo aan. “Met de Innovatiehub Salland – een verzamelplek van uitdagende stage- en afstudeeropdrachten voor technische HBO/WO studenten – en de Salland Tech Academy van onze eigen Nijhof Installatiegroep zijn er in de regio krachtige tools om vaktalent op te leiden en voor onze bouwkolom te behouden. Laten we die kansen samen pakken.”

Reacties

Terug naar overzicht

Meer